Malezja- Seremban

>> sobota, 30 października 2010

Kolejna kartka z prywatnej wymiany z Chua. Każdej podróży towarzyszy poznawanie nowych smaków, a podróżując po Malezji nie sposób jest się oprzeć jednej z najlepszych azjatyckich kuchni. Raj żywności jaki tutaj napotykamy oferuje asortyment przysmaków kuszących najbardziej wyszukane podniebienia. 
W Malezji  koniecznie trzeba spróbować satay czyli kawałki kurczaka na szaszłyku w ostrym sosie z orzeszków zmiennych podlewane olejem palmowym. Popularnym daniem jest również nasi lemak- mięso (wołowina, kurczak lub mątwy) podsmażane na ostro, z kawałkami ogórków, suszonymi anchois, orzeszkami ziemnymi i dodatkiem ostrego gorącego sosu, a wszystko tradycyjnie podawane na liściu bananowca. Należy pamiętać, że dla podkreślenia, że posiłek nam smakuje zawsze należy liście bananowca zwijać do siebie, nigdy od siebie.
Ale to tylko przykłady bogatej kuchni malajskiej. Resztę można sobie wybrać z pocztówki którą dostałem. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie co lubi.


3 komentarze:

Beata 30 października 2010 16:35  

Kolory tego żarełka niesamowite. Apetyt pobudzają - oglądanie dla odchudzających się niewskazane :D

Weronika 30 października 2010 19:43  

Super kartka - kolorowa i apetyczna :)

Anonimowy 30 października 2010 22:24  

Taaa... ja nie mogę patrzeć na takie smakołyki, więc od razu wyłączam Twojego bloga ;)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP